Havuz nasıl yapılır sorusunun cevabı dünden bugüne iyice kapsamlı hale gelmiş ve gün geçtikçe kapsamını artırarak karmaşık hale gelmeye başlamıştır. Yüzme havuzu sektörü günümüzde artık lüks konutların, yaşam merkezlerinin vazgeçilmezi haline gelmekle birlikte sürekli bir gelişme göstermektedir. Buna bağlı olarak havuz modelleri, çalışma prensipleri, mimari yapıları, fiziki özellikleri kullanım amacına göre çeşitlilik göstermekte ve yapılan tercihler göz zevkine yönelik olsa da göz zevkinden önemli olan detayları kapsamaktadır. Havuz inşaatlarının yapımına başlanmadan önce genel olarak yapılması gerekenler;
-Zemin etütlerinin ayrıntılı bir şekilde yapılması(zemin parçalarından numune alınıp, laboratuvarlarda zemin türünün belirlenmesi)
-Havuzun yapılacağı yerin zemininin ve çevresinin, havuz yapımına uygun olup olmadığının bilirkişilerce saptanması ve raporlanması,
-Havuz yapım kararı alındıktan sonra müşterileriler tarafından havuz seçimi yapılması, bahçe büyüklüğüne uygun derinlikte ve genişlikte havuz ebatları seçilmesi,
-Havuz yapımının, hava koşullarının etkisinden dolayı bahar aylarında yapılması.
1.Havuz İnşaatı
Havuz inşaatlarının yapımı normal altyapı ve üstyapı inşaatları gibi iki ana kola ayrılır
A-Havuz Kaba İnşaatı
B-Havuz İnce İnşaatı
A-Havuz Kaba İnşaatı
Havuz kaba inşaatının yapılması için öngörülen arazinin gerekli haritacılık ölçümlerinin yapılmasıyla inşaata başlanmadan önce atılması gereken ilk adım atılır.
Havuz için öngörülen arazinin özelliklerine göre mimari proje hazırlanıp,statik projesi oluşturulur.Havuz yapısının araziye aplikasyonu yapıldıktan sonra havuz yapımının öngörüldüğü araziden havuz ve makine dairesinin hafriyatı yapılır ve çıkan molozlar kamyonla döküm alanına nakledilmek üzere gönderilir. Yeraltı sularını yapıdan uzaklaştırmak için gerekli drenaj sistemi yapılmasıyla birlikte özellikle beton yüzme havuzlarında, düzgün ve geçirimsiz bir zemin elde etmek amacıyla tüvenan, dolgu, blokaj gibi taş katman malzemeleriyle sıkıştırma işlemi gerçekleştirilir. Havuz ince inşaatı için gerekli olan uniform ve temiz bir çalışma yüzeyi oluşturmak, blokajın mukavemetini(dayanımını) artırmak, demirin düzgün döşenmesine yardımcı olmak ve taban betonuna toprak karışımını engellemek için grobeton dökümü yapılır.
Statik projede belirtildiği gibi demir bağlantıları yapılır. Daha sonra mekanik, tesisat, elektrik bağlantı işlerine başlanır ve beton dökümünde zarar görmemesi için sabitlenerek korunmaları sağlanır. Havuz çanağını oluşturmak amacıyla dış taban kalıpları çakılıp önce taban daha sonra iç ve dış kalıplar çakılıp perde betonu atılır. Perde betonu için projeye uygun kalitede beton dökümünü gerçekleştirdikten sonra çeşitli çaplarda vibratörler sayesinde betonun sıkıştırılması sağlanır. Beton dökümü tamamlandıktan sonra hava koşularına göre betonun korunmasına özen gösterilir. Buna istinaden rötre çatlaklarını önlemek için gerekli kürleme yapılır.
Beton işlerinin bitimi ile birlikte yüzeyler arasında geçirimsizliği sağlamak, havuz suyuna herhangi bir sızıntı su veya yabancı maddenin karışmasını önlemek için yüzme havuzlarında büyük önem taşıyan yalıtım yapılması gerekmektedir. Bu nedenle sızıntıları önlemek için havuz içinin, denge deposunun ve su ile temas eden tüm yüzeylerin izolasyonu yapılır (bkz havuz izolasyon). Yüzme havuzlarında Sıva ve Şapa geçilmeden önce aderans artırıcı ve esneklik sağlayıcı malzeme ile güçlendirilmiş serpme atılarak 1 gün bekletilir. Sıvada kullanılan kum dere kumu olup kesinlikle kireç karıştırılmamalıdır. Yüzme havuzlarındaki sıva ve şap işleminin amacı betondaki hataları minimize etmek ve düz bir satıh elde ederek yüzme havuzunu, kaplama aşamasına getirmektir. Ayrıca bu aşamada havuz içi aydınlatma elemanları, besi ağızları sıfır kotuna getirilir.
B-Havuz İnce İnşaatı
Havuz ince inşaatı, havuz kaba inşaatı ile düzgün bir yüzey elde edildikten sonra havuz inşaatının ikinci adımını oluşturur. Havuz ince inşaatını havuz iç kaplama ve havuz savak detayları oluşturur.
Havuz İç Kaplama Detayı: Havuz iç kaplamasında, mimari iç dekorasyona uygun olarak müşterilerimizin tercihine göre seçtiğimiz iç kaplama malzemelerle kaplanmaktadır. Görsel anlamda tatmini sağlaması hedeflenen havuzların dizaynında kullanılacak olan malzemeler uygun özelliklerde olmalıdır buna göre; kir ve mikrop tutucu özellikle olmamalı, kaplanacak seramik veya mozaiğin derz aralığı uygun genişlikte olmalı, kullanılacak yapıştırıcının elastik ve kimyasallara karşı dayanımı fazla ve aderans yapabilme özelliği yüksek olmalıdır. Kaplama işlemi yapıldıktan sonra derzler arası özel derz macunu ile kapatılmalı böylece karşılaşılabilecek sızıntılar önlenmelidir. MK havuz havuz ince inşaatında çok çeşitli iç kaplama malzemesi ile müşterilerine hizmet sunmakta olup, havuz için özel olarak seçilmiş ve imal edilmiş malzemelerle değişik iç tasarımlar yakalamıştır.
Taşma Ve Savak Detayı: Taşmalı tipteki havuzlar için havuz kenarı taşma detayı kullanım amacına, dekorasyona ve kanal ölçüleri için yapılan mekanik tesisat hesabına uygun olmalıdır. Taşmalı sistemli havuzlarda taşan su taşma kanallarına oradan taşma olukları ile taşma ana arterine ve en son denge tankına gitmektedir. Denge tankına gelen havuzdan taşan sular filtrelerde kaba kirliliklerinden arındırıldıktan sonra tekrar havuza geri kazandırılır.
Havuz Çevresi Detayları: Havuz etrafındaki kısımların detaylandırılmasında tutamak ve kaymazlar, yalıtım malzemeleri başrol oynamaktadır. Tutamak(havuz merdivenleri..vb) ve kaymazlar havuzda istenilen kısımlara tek tek konulur ve hedeflenen eğimleri ayarlanır. Kaymaz ve tutamaklar arasındaki 5 mm’lik derz muhafaza edilerek ürünler yapıştırılır. Taşma kanalları havuz çevresi boyunca aynı kotta kesintisiz şekilde döşenir.Bu şekilde sürekli bir taşma gerçekleştirilir ve havuz yüzeyinde oluşabilecek dalgalanma ve kirliliğin önüne geçilir.
İşlemin nasıl ve kimler tarından yapıldığı da malzemenin kalitesi kadar önemlidir.
Yapıştırıcı tamamen kuruduktan sonra malzemeler arasında derz boşlukları tamamen boşaltılarak, fleksible veya epoksi bazlı bir derz dolgu malzemesi ile doldurulur. Su, hava ve diğer çevre etmenlerinden etkilenmemesi için asla normal derz dolgu malzemesi kullanılmaz.
Taşma kanal üzeri bir oluk- ızgara ile kapatılır. Izgara suyun kanala akmasını engellememeli ve kullanıcı güvenliği açısından emniyetli olmalıdır.
Havuzun kenar küpeşteleri kaymaz ve kolay aşınmaz malzemeden seçilmelidir, ayrıca güneşlenme platformunun kaplamaları da yine yüzücülerin kaymalarını önleyen malzemeler ile yapılmalıdır.
2-Havuz Mekanik-Elektrik Tesisatı
Havuzların kullanım amacına göre sınıflandırılması ile birlikte, havuzların insan sağlığını tehdit etmeyecek çok iyi kalitede su bulundurması ve can emniyeti bakımından tehlike arz etmeyecek hale getirilmesi için gerekli olan mekanik tesisat projeleri havuz taahhüdünün çok önemli bir parçasını oluşturur.Bu nedenle havuz projesi yapılırken havuz mekanik elektrik tesisatı incelikleri çok kapsamlı bir şekilde oluşturulmalıdır.
Havuzların sınıflandırılması mekanik elektrik tesisat projelerinin oluşturulmasında büyük önem taşır. Buna göre havuz mekanik elektrik tesisatında bulunması gereken filtreleme, dezenfeksiyon, su ısıtma sistemleri hatta su altı aydınlatma lambaları, paslanmaz çelik merdivenler, su akıntı pompaları gibi aksesuarlar da değişiklik göstermektedir.MK Havuz Mimari Proje ekibi ile Makine ve Elektrik Mühendislerinden oluşan MK Havuz Teknik Proje ekibi, yüzme havuzu tasarım evresinden başlayarak projenin uygulanıp bitimine kadar ortak ve koordine çalışmaktadırlar.
Havuz mekanik elektrik teknik proje kapsamı;
Yüzme Havuzunun çeşidine göre ; (özel havuz, ticari havuz, spa-jakuzi havuzu..vb)
Uygun tesisatların seçilmesi, konumlandırılması, hesaplarının ayrıntılı projelendirilmesi
Havuza uygun doldurma-boşaltma pompaları, dezenfeksiyon için gerekli filtreler ve uygun çap-sayıda boruların seçimi, bağlantıları, kurulum aşamaları, işletim detayları
Denge Tankının konumlandırılması, kapasitesi ve hacim hesabının belirlenmesi ve son olarak plan ve kesit çizimleri ile projeye yansıtılması
Boru, filtre ve pompalarda su akış hızlarının hesaplanması,
Havuz Suyunun dezenfeksiyon yöntemi , suyun Ph kontrolü sistemlerinin seçilmesi ve projelendirilmesi
Havuzun elektrik tesisat ekipmanlarının seçilmesi(sualtı aydınlatma, kablo, tablo, elektrikli cihazlar..vb) ,kablo hattının çekilmesi, güç kaynağı desteği, topraklama hattı çekilmesi, tüm motor ve Transformatörlerin kurulumu ve emniyet için sigortaya bağlanması